imatge activitat
Activitat exposició
visites guiades gratuïtes

Dissabtes a les 18h i  diumenges a les 11h

Es recomana reserva prèvia: 
93 567 11 10 (atenció telefònica de dm a dss d’11h a 21h i dg d’11h a 17h) / coordinacioasm@magmacultura.com

imatge activitat
Activitat exposició
exposició
El personatge infinit, de Jaume Anglès
08.10.2015 - 10.01.2016
Escala


Sense formació acadèmica, totalment al marge del món instituït de la pintura i la il·lustració però amb ecos i presències per al qui s'ho mira, que abracen des dels còmics de Max i Crumb fins a la imatgeria de Ponç, Miró, Haring o el primer Tàpies, la vida de Jaume Anglès a través del traç ferm i lliure del seu dibuix fa palès que la realitat és incomprensible atacant-la de front. Només des de la imatge globalitzadora, girada, multiplicada, fragmentada i estavellada dels vestigis de la immersió local més immediata i espontània (la Barcelona preolímpica, el Kike Bar dels vuitanta, la caiguda de les torres bessones, el seu estudi ple de traces de vida i diccionaris...) transcendeix la mirada per sobre de l'stablishment acomodatici i s'omple de vida roent.

imatge activitat
Activitat acollida
Teresa Pascual presentada per Neus Aguado
Dilluns de poesia
02.11.2015 / 19:00 h
Claustre

El cicle "Dilluns de poesia a l’Arts Santa Mònica", obre un espai públic per donar a conèixer, amb regularitat al llarg de l’any, les veus més remarcables de la poesia catalana i internacional a Barcelona.

Teresa Pascual ha buscat noves formes de manifestar-se,  d’influir, de decidir i d’acompanyar la poesia. Assisteix a  l’escenari on es produeix el desordre, la inutilitat i la derrota i el descriu amb una estètica de la transcendència.
Molts dels seus poemes ens impacten com una ràfega, com imatges fotogràfiques i/o pictòriques.
L’autora ha anat bastint, amb poemes breus, una poètica que esdevé una mena de resum vital de l’escriptura; poètica feta amb poderosa mà d’orfebre al llarg de dècades.
 
Neus Aguado
Poeta i narradora


Llibret de mà

imatge activitat
Activitat en col·laboració
Projecting us
06.11.2015 / 18:30h
sala d'actes

Activitat pedagògica en col·laboració amb el Casal dels Infants del Raval, dins el projecte The Artist and the Stone, en el marc de TRANSLOCACIONS.

Projecció dels curtmetratges resultants del taller de vídeo, realitzat durant les primeres setmanes del passat mes d'octubre al Casal dels Infants del Raval.Taller de vídeo realitzat amb 5 joves del Casal, treballant elements contextuals del barri, elements definitoris de la seva identitat i els seus propis interessos, mitjançant petits curtmetratges realitzats en col·laboració amb OVNI Observatori de Video No Identificat. 


imatge activitat
Activitat en col·laboració
Autobús a Lluèrnia
en el marc del If Festival
07.11.2015 / 16:00 h a 23:00 h
Olot


L'Arts Santa Mònica et porta en autobús a Lluèrnia: Festival del Foc i de la Llum (Olot)

Gratuït. Imprescindible reserva prèvia per telèfon.
93 567 11 10

Sortida Arts Santa Mònica: 16:00 h
Tornada Arts Santa Mònica: 01:00 h

imatge activitat
Activitat exposició
Joan Baixas. Oh là là! La marionette
en el marc de l'If Festival
08.11.2015 - 12:00 h
claustre

28.10.2015 - 20:00 h
08.11.2015 - 12:00 h
/ sessió familiar

Conferència-espectacle creada expressament per obrir el IF Festival i l'exposició que gira al voltant: Figures del desdoblament. L’espectacle Oh! la la, la marionnette reflexiona sobre la trajectòria del titellaire, la relació amb altres arts, el viatge i l'aventura o el desig del desdoblament.

imatge activitat
Activitat exposició
Taula rodona
Recordant Gil de Biedma
09.11.2015 / 17:00h
sala d'actes

Amb “Recordant Gil de Biedma” la Institució de les Lletres Catalanes i l’Arts Santa Mònica volen commemorar els 25 anys de la mort del poeta català.
La taula serà moderada per l’escriptora Carme Riera, flamant Premio Nacional de las Letras Españolas, catedràtica de literatura espanyola i especialista en l’anomenada Generació de Barcelona de la qual forma part Gil de Biedma. Intervindran Pere Rovira, poeta, traductor i professor universitari especialista en l’autor; Carlota Casas, autora del llibre Gabriel Ferrater i Jaume Gil de Biedma: poetes de la consciència; Àlex Susanna, director de l’Institut Ramon Llull i amic del poeta i Francesc Parcerisas, degà de la Institució de les Lletres Catalanes.
Acte presentat per Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, i que comptarà també amb la intervenció musical de Sílvia Comes que interpretarà poemes musicats de Jaime Gil de Biedma.

imatge activitat
Activitat exposició
Residència
David Espinosa
10 - 29.11.2015
Espai residència


David Espinosa (Elx, 1976) es qüestiona, en els seus treballs, la idea de la representació mitjançant la investigació dels límits d’allò teatral i manipula els elements de l’equació escènica (actor/cos espai temps espectador = teatre). Mitjançant mètodes precaris i low tech planteja jocs formals dels quals sorgeixen diverses narratives que donen a cada espectacle un caràcter i un format diferents, allunyats de les etiquetes, i sempre a mig camí entre les arts visuals, la dansa i el teatre.
Durant la residència a l’Arts Santa Mònica treballarà en una instal·lació (visible tant des de l’interior com des de l’exterior de l’espai de residència) que anirà evolucionant dia rere dia.

**

L’exposició Figures del Desdoblament, emmarcada en l’if Festival, és el marc perfecte per a nous creadors vinculats a l’àmbit del teatre i del treball amb objectes per desenvolupar els seus projectes.

imatge activitat
Activitat acollida
La paraula crema el foc: ser periodista a Iran
Dia de l'Escriptor Perseguit 2015
10.11.2015 / 19:00 h
sala d'actes

El PEN Internacional ha declarat el dia 15 de novembre com el Dia Internacional de l'Escriptor Perseguit amb l'objectiu de donar suport i recolzament a tots aquells escriptors i escriptores que estan empresonats o amenaçats a causa dels seus escrits. Aquesta data també serveix per sensibilitzar la societat sobre la vulneració del dret a la llibertat d'expressió que encara es produeix en molts països del món.
El PEN Català té entre les seves actuacions més destacades l'organització d'actes reivindicatius en aquesta jornada i al llarg dels anys s'ha consolidat com una de les organitzacions de referència en la defensa del drets dels escriptors a expressar-se lliurement. Des de fa uns anys, amb motiu del 15 de novembre, el PEN Català edita un cartell, l’original del qual és una obra d’un reputat artista català. Per al cartell d’enguany, Francesc Abad ha cedit la seva obra “Fissura al mur”.

Projecció del documental “We are journalists” i debat posterior amb la presència del seu director, el periodista iranià Ahmad Jalali Farahani i de Miquel Berga, vicepresident del PEN Català.
 
Sinopsi del documental: El 27 de desembre de 2009, el periodista iranià Ahmad Jalali Farahani, presencia l’assassinat d’un home innocent enmig del carrer. Tot i així, ni l’Ahmad ni cap dels seus companys s’atreveixen a escriure sobre aquest fet. Els periodistes iranians es troben sota una forta pressió i s’enfronten constantment a la censura i el control: “a Iran és fàcil esdevenir periodista però difícil fer periodisme”. A vegades no és només difícil, sinó realment perillós. Al documental d’Ahmad Farahani coneixem el cas de periodistes que tot i així s’arrisquen i per això són perseguits i empresonats. Fins i tot les seves famílies en pateixen les conseqüències i l’augment de les amenaces i detencions han forçat a molts d’ells a deixar el seu país. La corrupció i l’abús de poder abunden arreu, però malgrat això, floreix  l’esperança per un Iran just i democràtic.
 
Crèdits:
Any: 2014
Producció: Danish Doc Production
Títol original: “We are Journalists”
Director: Ahmad Farahani
Durada: 85min
País: Dinamarca
Productor: Anja Dalhoff
Audio en farsí amb subtítols en català.
 
Ahmad Jalali Farahani: nascut el 1975 a Iran, és periodista i realitzador de documentals. Al llarg de la seva carrera ha treballat per la cadena Islamic Republic of Iran Broadcaster (IRIB), diaris com Tehran-e Emrouz, Hamshahri, Jaam-e Jam, Etemad, Etemad-e Melli, Shargh i Iran i agències de notícies com Mehr i Omid.
Arrestat i torturat en tres ocasions per les autoritats iranianes, va haver de fugir amb la seva família cap a Turquia i actualment viu a Dinamarca. El seu documental  ‘We Are Journalists” reflecteix les dificultats que pateixen els periodistes a Iran en el seu intent d’expressar-se lliurement i lluitar per la democràcia.

imatge activitat
Activitat en col·laboració
The ONE project #1
Blaï Mateu-Camille Decourtye (Baro D'Evel)
11.11.2015 / 19:00 h
claustre

Una proposta de llarg recorregut que uneix el cinema i el món de les arts escèniques Nanouk Films, l’Arts Santa Mònica i Temporada Alta s’uneixen per tirar endavant una ambiciosa proposta que uneix el cinema i el món de les arts escèniques. Volem aprofitar la xarxa de relacions artístiques establerta al llarg de 24 anys de festival per convidar cada any un creador que, a més de ser artista convidat i programar-li un espectacle, faci cinema! El curtmetratge ha de ser una sintetizació del món escènic del creador convidat, i s’estrenarà a l’Arts Santa Mònica en el marc de Temporada Alta. Aquesta projecció estarà relacionada amb l’espectacle Bèsties de Baro d’Evel, l’Artista (companyia) Convidat d’enguany. Una peça cinematogràfica sobre la família humana en convivència amb els animals.

imatge activitat
Activitat en col·laboració
X Simposi Internacional de Crítica d'Art
LA DISSEMINACIÓ CRÍTICA
13 i 14.11.2015 / de 09:00 h a 20:00 h
sala d'actes


On es troba avui la crítica d’art? La crítica s’ha disseminat per tot l’entramat artístic, fins al punt que l’actitud crítica és quasi un requeriment generalitzat si parlem d’art contemporani. Actualment no hi ha artista, comissari, educador o fins i tot institució artística de la qual no s’esperi un posicionament crític. D’altra banda, aquesta situació també ha comportat que la crítica s’hagi dissolt entre mitjans i processos afins als engranatges productius i difusors de l’art, fins al punt que, pràcticament, la crítica d’art com a gènere hauria desaparegut. 
 
L’actualitat de la crítica d’art la situem, per tant, entre l’eclosió d’una actitud i la redefinició d’un gènere; un moment de disseminació que volem atendre amb la X edició del Simposi Internacional de Crítica d’Art de l’ACCA. Al llarg de dues jornades es faran un seguit de ponències, taules rodones i tallers per intentar abocar més llum sobre aquesta qüestió, de la mà d’algunes de les principals veus del panorama artístic nacional i internacional.


PROGRAMA

imatge activitat
Activitat acollida
Biel Mesquida presentat per Maria Bohigas
Dilluns de poesia
16.11.2015 / 19:00 h
Claustre


Sempre que surt un llibre de Biel Mesquida algun crític, alguns, molts, parlen de la gran sort dels escriptors mallorquins de tenir un català tan ric. Un català. Una llengua com un ens. Si Biel Mesquida fos francès i escrivís en francès, parlarien d’estil: d’una relació particular amb els mots. Una dissort dels escriptors en català és que el llenguatge passa en segon terme, desnonat per la llengua.

(...)

Passen els anys, no la por. I com a editora que sóc de Biel Mesquida, com a padrina de fonts del seu Llefre de tu, voldria cometre un acte balzacià: tenir-lo a pa i aigua en unes golfes. Que el buit s’expandís sense traves. Que l’Adolescent transformista de vint o seixanta anys deixés pas a això tan fatalment estable, tan durador en el seu estat, que és l’infant.
 
Maria Bohigas
Traductora i directora de l’editorial Club EditorEl cicle "Dilluns de poesia a l’Arts Santa Mònica", obre un espai públic per donar a conèixer, amb regularitat al llarg de l’any, les veus més remarcables de la poesia catalana i internacional a Barcelona.


Llibret de mà

imatge activitat
Activitat acollida
El meu clàssic
MANUEL BAIXAULI: Conferència "Món Borges"
17.11.2015 / 19:30 h
claustre


El seu estil és un prodigi de precisió i d’exactitud expressiva, ple d’una ironia i un enginy que són estímul per a la intel·ligència del lector, i d’una gran eficàcia per vestir una imaginació sorprenent, que t’obri al cervell portes inesperades.


També en streaming a www.artssantamonica.cat

imatge activitat
Activitat exposició
Marks on anything d'Ivo Sans
INAUGURACIÓ
17.11.2015 / 19:00 h
espai balcó


Dimarts 17 de novembre de 2015 a les 19:00 h, inauguració de l'exposició Marks on anything d'Ivo Sans

imatge activitat
Activitat en col·laboració
EL MICROBIOMA HUMÀ: ELS HOSTES DEL NOSTRE COS
Cafè Científic CRG
17.11.2015 / 19:00 h - 20.30 h
Sala d'actes


EL MICROBIOMA HUMÀ: ELS HOSTES DEL NOSTRE COS

 
Bacteris i fongs. Aquests microorganismes no tenen gaire en comú amb els humans, però, en canvi, en el nostre cos viuen 100 bilions de cèl·lules d’aquestes espècies, superant en 10 vegades el nombre de cèl·lules humanes, i són claus per al seu bon funcionament. El conjunt de tots ells és conegut com el microbioma humà i s’estableix una relació simbiòtica amb el nostre organisme.
 
Usualment, les connotacions negatives predominen en la relació d’aquests organismes amb la nostra espècie, però, són sempre certes? En què consisteix aquesta relació? On es troben aquests microorganismes? Quin paper hi juguen en la nostra salut?
 
Encara queda molt per descobrir del microbioma humà. Aquest conjunt de microorganismes pot ser la clau del coneixement de l’origen d’algunes malalties, vols saber-ne com? Informa't, reflexiona i vine al cafè científic del 17 de novembre amb els teus dubtes i preguntes!
 
Toni Gabaldón
Professor ICREA, Cap del Grup de Genòmica Comparativa del Centre de Regulació Genòmica-CRG
 
Jordi Guardiola
Cap de Servei d’Aparell Digestiu del Bellvitge Hospital Universitari
 
Els cafès científics són xerrades-debat sobre temes d’actualitat que fomenten l’esperit crític de la ciutadania i el debat obert entre el públic general i els científics. Al CRG, la iniciativa va néixer l’any 2008, de la mà d’un grup d’estudiants de doctorat i investigadors postdoctorals, interessat en la difusió de la ciència.
Així doncs, el cafè científic és una activitat per apropar la ciència a la societat, facilitant, de manera informal, un espai per al diàleg i les converses sobre ciència.
Els cafès se centren sobre temes d’interès general i d’actualitat, relacionats amb la ciència, la tecnologia i la innovació.

imatge activitat
Activitat en col·laboració
Inauguració
Maria Ruido · L'oeil impératif
17.11.2015 / 19:00 h
planat baixa

Inauguració de l'exposició L'oeil impératif de María Ruido dins del cicle Trets enmig del concert, dimarts 17 de novembre de 2015 a les 19:00 h

imatge activitat
Activitat acollida
Taula Rodona - debat / Ments i Màquines
Festival de Filosofia Barcelona Pensa 2015
18.11.2015 / 18:00 h - 21:00 h
sala d'actes


El Barcelona Pensa és un festival de Filosofia promogut per la Facultat de Filosofia de la UB i té com a objectiu la difusió, apropament i transmissió de la filosofia per tal de fer accessibles aquells discursos i problemes teòrics que ens permeten comprendre, i potser transformar, allò que som i ens envolta.
A la seva segona edició, el Barcelona Pensa 2015 ens proposa aquesta taula rodona “Ments i Màquines” que fa part de tot un seguit d’activitats arreu de la ciutat
 
MENTS I MÀQUINES. Taula rodona.
 

En aquesta sessió els tres ponents discutiran sobre qüestions tals com si pot pensar una màquina, sobre si els robots poden arribar a ser subjectes morals (hi haurà màquines a les que seria immoral maltractar o destruir?) o sobre la possibilitat de crear consciència artificial.
De forma més general, aquesta taula rodona buscarà usar les reflexions filosòfiques entorn de les màquines i els robots per aportar llum a la nostra comprensió de qüestions filosòfiques clàssiques sobre la naturalesa humana i la moralitat.
 
Ponents:

Paula Casal (ICREA-Universitat Pompeu Fabra)
Josep Macià (Universitat de Barcelona)
Manolo Martínez (Universitat Autònoma de Barcelona)

imatge activitat
Activitat acollida
Cicle HAMACA a l'Arts Santa Mònica
Sueñan los androides de Ion de Sosa
18.11.2015 / 19:00 h
Claustre

“Sueñan los androides” de Ion de Sosa. És l'any 2052, a la Terra, a Espanya. Són els últims dies de gairebé tot. La ciutat és una filera d'obres abandonades. Cada dia hi ha menys gent i no tots són humans. Una ovella costa quatre milions i mig de pessetes i cal gastar moltes bales per pagar-la.
 
Sueñan los Androides (Androiden Träumen) és el segon llargmetratge de Ion de Sosa. Es tracta d'una pel·lícula a cavall entre la ciència ficció i el thriller. S'estrenà a nivell internacional en la 65 edició de la Berlinale al febrer de 2015, després de la seva estrena a nivell estatal en la XI edició del Festival de Cinema Europeu de Sevilla.Presenta la sessió la Marta Bassols qui coneix d'aprop el treball de Ion de Sosa després d’haver treballat junts i també amb altres cineastes com César Velasco Broca, i Lluís López Carrasco.
Des de l'any 2010 s'ha dedicat a la difusió i recuperació del cinema no distribuït, mitjançant la programació dels Cicles; Emergentes y Submergidos, Dípticos Elementales, Díscolas y su disloque, Sé de un lugar, o algunes retrospectives per Filmoteca de Catalunya.
A més col·labora regularment amb festivals com Sónar, Berlinale i REC Tarragona, en tasques de producció.
Actualment és la programadora del cineclub setmanal del Bar Manolito del Raval.
 
 
Sobre el realitzador Ion de Sosa:
Diplomat en fotografia a l'escola de cinema de la comunitat de Madrid (ECAM) i en realització a l'escola de cinema Andoain (ESCIVI), dirigeix i produeix pel·lícules en 16 mm. Amb la seva primera pel·lícula True Love guanya els premis a Millor pel·lícula en I Festival Online Márgeness i en el I Festival Lima Independente. Amb El Futuro, de Lluís López Carrasco de la qual és productor i director de fotografia ha estat present en Festivals com Locarno, Rotterdam, FID Marseille, BAFICI o el Museo de Arte Contemporáneo Reina Sofia (MNCARS).

imatge activitat
Activitat en col·laboració
Implic/Accions
03, 18 i 20.11 i 19.12.2015

Implic/Accions
El programa d’accions es mostra com a una oportunitat de relació amb la reflexió que alimenta la pràctica artística de María Ruido.
 
Dimarts 3 de novembre, 21 h.
Sessió inaugural de la 10a Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya, dedicat al Marroc. Projecció de dues pel·lícules –pràcticament invisibles avui en dia–, Marruecos en la paz (1951) de Rafael López Rienda i Mémoire 14 (1971) d’Ahmed Bouanani, que tracten del colonialisme al Marroc, dels seus imaginaris i de les seves seqüeles a tots dos costats del mediterrani. Filmoteca de Catalunya (pl. de Salvador Seguí, 1).
 
Dimecres 18 de novembre, de 18.30 a 21 h.
Taula rodona «Colonialisme, colonialitat i sobirania(ies) visual(s): el sistema visual com a eina (neo/des)colonial de la Guerra Freda a la globalització», amb Paula Barreiro, Olga Fernández, Jonathan Harris, Taller de ficció del Poble Sec i María Ruido (moderadora). Acció realitzada en el marc de les activitats del projecte d’investigació «Modernitat(s) Descentra- litzada(s): Art, política i contracultura a l’eix transatlàntic durant la Guerra Freda» (ref. HAR2014-53834-P) de la Universitat de Barcelona.
Sala Aleix Carrió de l’Escola Elisava (la Rambla, 30-32).
Activitat amb entrada lliure. Aforament limitat.
 
Divendres 20 de novembre, 20 h.
Conversa entre Xavier Bassas, filòsof, traductor i editor, i María Ruido.
Espai Contrabandos (c. de la Junta de Comerç, 20).
Activitat amb entrada lliure. Aforament limitat.
 
Dissabte 19 de desembre, 13 h.

Aproximació a l’exposició a càrrec del sociòleg Gaetano Davide Iannello. Amb un format de visita guiada el sociòleg ens proposa altres maneres d’interpretació del treball de l’artista.
Espai expositiu de l’Arts Santa Mònica.
Activitat amb entrada lliure. Aforament limitat.

imatge activitat
Activitat acollida
Bib & Play: música a la biblioteca pública
19.11.2015 / 09:00 h a 18.30 h
Claustre

El Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, juntament amb la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i l'Associació AMPLI, organitzen la 1a Jornada dedicada a la música a les biblioteques públiques, que tindrà lloc a l’Arts Santa Mònicael proper dia 19 de novembre.

S’hi presentaran idees i experiències per a la reflexió i la pràctica musictecària del present i del futur, amb la participació de Sophie Cornière (ACIM), Nicolas Blondeau (Mediamus) i Robert Kaye (MusicBrainz), Teresa Torres (professora de música i historiadora de l'Art), Lluís Gavaldà (músic i divulgador) a més de cinc musictecaris catalans. L’acte finalitzarà amb un concert de Myriam Swanson i la seva banda The Rhythm Teasures.


Programes

imatge activitat
Activitat exposició
Premi d'Economia Creativa Autosostenible
Convocatòria oberta
17.11 - 23.12.2015

Els artistes Núria Güell i Levi Orta, juntament amb l'Arts Santa Mònica i el FLACC, amb la voluntat de difondre els valors de la creació artística i estendre'ls a la utilitat social, convoquen el Premi d'Economia Creativa Autosostenible d'àmbit europeu, amb una dotació de 9.500 euros destinats a executar el projecte guanyador.

En el marc del cicle Trets enmig del concert

Bases

imatge activitat
Activitat en col·laboració
CultHunting Day
Congrés Empresa i Cultura
20.11.2015 / 09:00 h a 15:00 h
claustre


CultHunting Day és l’esdeveniment anual de referència per a empreses i artistes. En ell es comparteixen les millors pràctiques d’empreses a diferents sectors que han estat pioneres i han apostat per l’art i la cultura com a motor de transformació. Es presenten projectes artístics innovadors per a l’empresa. Taules rodones, ponències, diàlegs empresa-artista, tallers participatius.... i molt d’art!  
 
09:00 h Acreditacions
 
09:10 h INSPIRING CHAT
Taula debat sobre innovació i cultura
La taula serà moderada per un/a periodista reputat
 
09:45 h Presentació dinàmiques: Creadors aporten idees/solucions a l’empresa vinculades a:

  • People
  • Missatges
  • Innovació
11:15 h  CultMeeting amb creadors
 
12:00 h  BEST PRACTICES
Taula amb empreses pioneres que ja han apostat per la cultura
Moderada per Cristina Salvador, directora d’aPortada
 
13.00 h PREMI CULTHUNTING
Lliura el premi el president del Jurat
 
13:30 h DIÀLEGS EMPRESA – ARTISTA
 
14:30 h TANCAMENT INSTITUCIONAL
 
 

Dirigit a directius d’empreses i artistes

imatge activitat
Activitat en col·laboració
TiTO, THE PHANTOM MONK
de Dani Montlleó
20.11.2015 / 19:00 h
Sala d'actes

PRESENTACIÓ DOCUMENTAL,
Aproximació al treball i a la trajectoria vital de l’artísta TITO DÍAZ ( Barcelona 1958). De personatge públic, a artísta amagat i desaparegut. Com el “Ghost dog” de Jim Jarmusch, s’esfuma i treballa. L’autor es disòl i es converteix en un fantasma d’arrera la seva obra. Tonelades i blocs de cabell, ossos de cabra, de cavall, de vaca, ossamentes sòniques, pintura, pedra i calacas..
TITO, autor heterodox, extrem i personalíssim.


imatge activitat
Activitat acollida
Figures del desdoblament. IF Barcelona
Programació d'espectacles d'autor
04.11.2015 - 03.01.2016
claustre, espai residència, Segona planta 'La Plaça'


El festival if Barcelona presenta el món del teatre de figures, d’ombres i d’objectes vist des de la perspectiva de diferents formes artístiques.
 
 
4.11.2015 / 20.30h
Marina Nabais, De Seda
Claustre Arts Santa Mònica

Preu: 8€ compra de tickets a www.ifbarcelona.cat
 
Fis teixits per suavitzar l’aire.
Quin és el seu origen? Quina la seva orientació? Quines línees creen?
Un laberint invisible habitat per una ballarina, que genera transformacions. Un dispositiu que s’adapta i s’afina, permetent objectificar l’espai, el temps i el so a través de la dansa. Materialitza, així, l’imaterialitzable.
Es proposa un joc entre allò real i allò virtual, expressat en al invisibilitat dels fils de seda en una coreografia imprevisible donada per propi l’espai. Un camí de secrets i de màgia estètica, sonora i abstracta que penja en l’aire. 

*
 
5.11.2015 / 21.00h
Besllum Daquian, Oort Cloud
Claustre Arts Santa Mònica

Preu: 8€ compra de tickets a www.ifbarcelona.cat
 
Aquest és un projecte encarregat per IF Barcelona a partir d'Oort Cloud, obra musical del compositor danès Jexper Holmen interpretada pel conjunt catalano-francès Daqian i amb una performance visual del col·lectiu Besllum, de Mallorca.
En aquest projecte conjunt, el Duo Daqian pretén enfrontar el so del nostre temps amb la lluminositat de la imatge. El nom de la peça es correspon amb el gran núvol esfèric de partícules que rodeja el sistema solar a una distància d’un any llum. D’una manera semblant al moviments dels cossos celestes, la música es desenvolupa en un lapse de temps que si es mesura a escala humana sembla enorme. Es tracta d’una música molt complexa que evita que sigui previsible, igual que els cossos celestes segueixen lleis complexes de la natura. Una música que segueix el seu curs, com un estel que es dirigeix cap a la Terra i que conté el mateix tipus de bellesa que podem observar en les col·lisions de galàxies. L’obra està constituïda per una sola frase que s’expandeix al llarg de tres quarts d’hora, com si es tractés d’una escala còsmica.
 
El duet Daqian és una formació de cambra d’acordió i saxòfon. D’una subtilesa captivadora, el teixit polifònic que aquest insòlit duet genera en el seu discurs mostra la riquesa d’una paleta sonora eclèctica i fascinant. Els integrants del Duo Daqian, l’acordionista Fanny Vicens i el saxofonista Vicent Minguet, han desenvolupat una carrera internacional del més alt nivell en el terreny de la interpretació de la música actual.


 
6-7.11.2015 / 20.30h
Meinhardt und Krauss, R.O.O.M.
Claustre Arts Santa Mònica

Preu: 10€ compra de tickets a www.ifbarcelona.cat
 
Una mujer se encuentra en una habitación, que nunca ha visto antes, todo le es totalmente desconocido. Está sentada en su escritorio, en su silla, pero no en su habitación. No puede entender cómo llegó aquí, en esta extraña habitación sin vistas ni salida. Sin embargo se esfuerza para intentar entender al menos un poco la situación misteriosa en la que se encuentra. A pesar de la confusión en la que se encuentra, trata de encontrar algo, una lógica, las leyes y las características propias de este lugar que se conforma, cada vez más, como un ser en sí mismo. En esta habitación está claro que antes había algo. Tal vez algo de gran importancia.

*
 
10 –14 i 24-28.11.2015 / 20.30h
David Espinosa, La trilogia del monigote - Mi Gran Obra
Espai Residència

Preu: 10€ compra de tickets a www.ifbarcelona.cat
 
Mi Gran Obra es lo que yo haría si tuviera un presupuesto ilimitado, el teatro más grande del planeta, 300 actores en escena, una orquesta militar, una banda de rock, animales, coches y un helicóptero. Mi Gran Obra es una utopía. La realidad en la que siempre nos hemos movido como artistas se caracteriza por la precariedad y la escasez de medios, y precisamente ahí ha estado siempre el acento de nuestros trabajos: ingeniar mecanismos para resolver la falta de recursos, convertir la necesidad en virtud, subrayando las carencias para potenciar el fracaso como interés y motor de la creación. En “Mi Gran Obra” nos planteamos construir un espectáculo de gran formato, sin escatimar en gastos, desarrollando todas las ideas que aparecieran por muy caras que pudieran resultar, con material y un equipo artístico ilimitado. Pero, obviamente, con un ligero matiz: a escala. Es decir, pensando en grande y haciendo en pequeño, usando para ello planteamientos y técnicas propias de un arquitecto. Continuando nuestro cuestionamiento sobre los límites de lo teatral y ahondando en el interés de anteriores proyectos sobre la idea de representación, en esta obra intentamos generar una situación en la que se cuestione el sentido de los grandes proyectos, de ese tipo de creaciones artísticas que manejan elevados presupuestos y cuyo verdadero valor cultural es raras veces demostrable: obras faraónicas, muy efectistas y poco honestas, cargadas de ornamentos pero vacías de contenido. El resultado es un juego formal del que surgen diferentes narrativas no lineales que son un retrato de la sociedad en que vivimos, y que encierran metaforas que cada espectador interpreta a su manera. Imágenes, acciones y escenas bastante concretas, que no siguen un argumento ni tienen una intención discursiva. (David Espinosa)
 
*
 
12 –14.11.2015 / 21.00h
David Espinosa, La trilogia del monigote - Much ado about nothing
Espai "La plaça" exposició

Preu: 12€ compra de tickets a www.ifbarcelona.cat
 
David Espinosa y sus secuaces del Local Espacio de Creación lo han intentado en la versión más arbitraria, efectista, artificial y hueca de las obras completas de William Shakespeare. Una delirante obra visual que especula con las convenciones de espectacularidad, a través de figuras y objetos cargados de aventuras, romances, lujuria, guerra, tragedia y poder. Un irónico juego de luces y sombras con numerosos guiños al cine, el cómic, las artes plásticas, y a la propia historia del teatro.

*

13 –15.11.2015 / el 13 i 14.11 de 17.00 a 21.00h i el 15.11 de 11.00 a 15.00h
David Espinosa, La trilogia del monigote - La triste figura
Claustre Arts Santa Mònica

Preu: 3,00€ compra de tickets a www.ifbarcelona.cat
 
Amb la Trilogía del monigote David Espinosa es qüestiona la idea de representació a partir de la investigació dels límits d'allò teatral i manipulant els elements de l'equació escènica. Amb mètodes precaris i low tech, planteja jocs formals dels quals sorgeixen narratives diverses que donen a cada espectacle caràcter i format múltiple, lluny de les etiquetes, sempre a mig camí entre les arts visuals, la dansa i el teatre.
La Triste Figura és una instal·lació inspirada en El Quixot. Un dispositiu escènic que representa el viatge del personatge principal, Alonso Quijano, cap a la follia. Un mig camí entre l'escultura i la maqueta que traslladarà a l'espectador la percepció que el Quixot tenia de la realitat. El muntatge exercirà d'espai escènic, de trama i d'actor de la proposta, que ens imaginem com una gran vanitas escènica —en pintura, la vanitas designa un gènere particular de natura morta, característic del barroc, amb tot tipus d'objectes d'alt valor simbòlic, vinculats a la fragilitat i fugacitat de la vida, que denuncien la relativitat del coneixement i la vanitat del gènere humà subjecte al pas del temps, a la mort—.


 
20 i 21.11.2015 / 20.30h
David Zuazola, Ala sucia
Espai "La plaça" exposició

Preu: 8€ compra de tickets a www.ifbarcelona.cat
 
En Pueblodesecho, en una humilde casa junto al muelle nace una niña con dos protuberancias en la espalda, su madre yace muerta a un costado... nadie sabe si es un ángel o un demonio. La voz corre por todo el pueblo, llegan los gobernantes e ingresan a la casa, el lugar se rodea de curiosos, y como siempre pasa, aparece un hombre. Don Señor Caballero, le llaman, y dice a los gobernantes: “Yo, Don Señor caballero, me haré cargo de este ser, ocultándolo hasta la edad de 16 años. Si es el ángel que esperamos, dejaremos que se desarrolle junto a mí y cuando decida, que salga y salve a la humanidad. Si es el demonio que acabará con la raza humana, lo destruiré con mis métodos. Prometo que nada se sabrá de este trato. Si pasados 16 años no se vislumbran avances, las autoridades podrán reclamar a la niña y hacerse cargo de ella. Entonces se firmó un solemne contrato. Ahora, casi 16 años después... 
2 i 3.1.2016 / 14.00h
Jordi Galí, Maibaum
La Rambla

Preu: gratuït
 
Jordi Galí explora la relació del cos amb l'objecte a través de la posada en escena d’instal·lacions, d’arquitectures improbables. La seva forma no es completa fins al final de l'actuació, desvelant el significat i la necessitat de cada gest. Maibaum mostra un volum monumental, un teixit de cordes construït per cinc artistes que procedeixen de la dansa contemporània. A partir de la seva “partitura gestual”, precisament coordinada i articulada al voltant d'un pal, s'eleva un lloc, una matriu efímera en la qual, després de dues hores de construcció, el públic podrà entrar.

imatge activitat
Activitat en col·laboració
Opera de butxaca i nova creació presenta
4Carmen
27 i 28.11.2015 / 21:00 h
claustre


(1) PASSIÓ, MORT I DOLOR: Lucas Peire i Marc Artigau
(2) CARMEN AUX ENFERS: Mischa Tangian i Helena Tornero
(3) RESTAURANT CARMEN: Carles Pedragosa i Jordi Oriol
(4) AUTOPSIA: Clara Peya i Marc Angelet

 
4 versions de Carmen. 4 visions del mite. 4 compositors i 4 llibretistes de les joves fornades
units per oferir-nos 4 òperes breus de nova creació, cadascuna d’elles oferint la seva mirada
personal de la gitana, famosa i universal gràcies a l’òpera de Bizet.
 
Carmen examinada damunt la taula d’autòpsies.
Carmen disseccionada al panell de conferències.
Carmen com a plat fort d’un restaurant delirant.
Carmen atrapada a l’infern de l’eternitat
.
 
Un retaule dramàtic i musical ple de contrastos. 4Carmen és òpera contemporània en el sentit
més ampli de la paraula: és creació lírica viva i actual.

Marc ROSICH, director d’escena
Francesc PRAT, direcció musical
Jorge SALCEDO, escenografia
Sylvia KUCHINOW, il·luminació
Joana MARTÍ, vestuari
Roberto G. ALONSO, moviment
Jordi PÉREZ SOLÉ, Cristina CORDERO, ajudants de direcció i producció executiva
Marta PUIG (Lyona), imatge gràfica
Albert GONZÁLEZ, assistent de direcció
Dietrich GROSSE, producció

Intèrprets:
Marta GARCÍA CADENA
Néstor PINDADO
Toni VIÑALS

Instrumentistes:
Alfredo ARMERO, piano
Àlex RODRÍGUEZ FLAQUÉ, violoncel
 
Idioma: castellà i català.
Durada aprox. 90 minuts.

Una producció de: Festival Castell de Peralada i Òpera de Butxaca i Nova Creació
Agraïments: Neuköllner Oper, Louise Higham, Helena Moliné
Amb l’ajut de: Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, Ajuntament de Barcelona i Instiut Ramon Llull
Patrocini: SGAE

ARTS SANTA MÒNICA | Activitats