imatge activitat
Activitat exposició
visites guiades gratuïtes

Dissabtes a les 18h i  diumenges a les 12h

Es recomana reserva prèvia: 
93 567 11 10 (atenció telefònica de dm a dss d’11h a 21h i dg d’11h a 17h) / coordinacioasm@magmacultura.com

imatge activitat
Activitat exposició
ITINERARI _VISITES CAMINADES
02.09.2015 / 18:00h
Del Palau Robert a l'Arts Santa Mònica


Itinerari de visites caminades i guiades per RCR a les dues exposicions en curs:

“RCR Arquitectes. Creativitat Compartida” al Palau Robert (Passeig de Gràcia, 107)
“RCR Arquitectes. Papers” a l’Arts Santa Mònica (La Rambla, 7)

A càrrec de Rafael Aranda i Ramon Vilalta (RCR Arquitectes)

Dimecres 3 i 17 de juny, 1 i 14 de juliol i 2 de setembre

Inscripcions per a les visites: 93 238 80 91/92/93
Punt de trobada: 18h Oficina de Turisme, primera planta - Palau Robert (Passeig de Gràcia, 107)

imatge activitat
Activitat exposició
Projecció i presentació 'Els murs invisibles' d'Isaki Lacuesta
02.09.2015 / 20:00 h
claustre


Presentació del documental “Els murs invisibles” realitzat per Isaki Lacuesta, sobre l’estudi d’arquitectura RCR Arquitectes. Amb la presència d’Isaki Lacuesta, Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta.

"En l’estiu més calorós del segle XXI, un cineasta fuig de casa seva amb el pla de passar una temporada vivint en les cases construïdes pels arquitectes RCR. El cineasta s’ha convidat a si mateix, i les cases, és clar, ja estan habitades, però el nostre home no és gaire primmirat pel que fa a la convivència amb desconeguts. L’anima una
convicció: per comprendre l’arquitectura d’un edifici cal cuinar-hi un gaspatxo, dormir-hi, qui sap si procrear-hi i, sens dubte, veure-hi passar les hores i els capvespres. Només després d’aquestes experiències pot obrir-se el quadern i posar en marxa la càmera.
El resultat previst d’aquesta ocupació estiuenca haurien de ser quatre curtmetratges, concebuts per poder ser vistos per separat, com pel·lícules independents, o de forma simultània (en una instal·lació quadrada que envoltarà els espectadors). Si tot va bé, calculem que els quatre curtmetratges seran: a) un diari autobiogràfic sobre la vida en aquestes cases construïdes pels RCR entremig dels volcans de la Garrotxa; b) un poema sobre la composició musical com a inspiració arquitectònica; c) un assaig que posi en relació les obres dels RCR i l’Elogi de l’ombra; i d) un relat imaginari sobre la Història de l’Arquitectura Neo-germinal.
Això si tot va bé.
Si tot va malament (d’aquesta hipòtesi, curiosament, se’n parla sempre
poc) les conseqüències d’aquest pla són imprevisibles."

Isaki Lacuesta

imatge activitat
Activitat acollida
LOVE OF LESBIAN PRESENTA «EFÍMERA»
04 - 27.09.2015
Espai terrassa

Instal·lació artística l'interior de la qual serà l'únic lloc on es podrà escoltar el tema inèdit de Love of Lesbian «Efímera». La banda ha entrat a l'estudi únicament per crear aquesta cançó i, gràcies a uns dispositius de realitat virtual, cada persona viatjarà fins al mateix centre de la ment de la banda. D'aquesta manera, Love of Lesbian es torna a desmarcar de la tendència global de la difusió massiva i aposta per una experiència personalitzada.
Es tracta d'una proposta pionera en què el grup Love of Lesbian ens vol embarcar en un viatge sensorial que ens portarà directament a la seva ment. Per fer-ho, el grup català ha compost un tema inèdit i ha gravat un videoclip en 360º.

El director creatiu, Carlos Zorrilla (de la productora Ooh! Virtual), ho explica així: «Hem utilitzat un format de gravació en 360º amb catorze càmeres simultànies per crear una experiència única per a cada usuari». En aquest cas, l'argument girarà entorn dels mecanismes que utilitza la ment d'un artista que busca la inspiració, per crear mons imaginaris. La diferència és que en lloc de «veure» aquests mons, gràcies a les ulleres Samsung Gear VR (creades per Samsung i Oculus) i a aquest innovador sistema de gravació podrem «submergir-nos» i navegar directament dins de la història.

Tota l'experiència es podrà viure dins de la càpsula dissenyada per Paco Lago (Mirandoveo), el projecte del qual va ser elegit entre altres propostes directament per la banda. «L'ull és viatger i ho veu tot al seu pas, veu passar el temps en fotogrames efímers». Així defineix l'obra exposada aquest creador: efímera.

imatge activitat
Activitat exposició
implic/Accions
Frederic Perers. «Temps d'acció»
16.07 i 05.09.2015


implic/Accions

El programa d’accions es mostra com a una oportunitat de relació amb la reflexió que alimenta la pràctica artística de Núria Güell.
 
Dijous 16 de juliol, 19 h.
Conversa entre Manel Clot, crític i comissari d’exposicions, i Frederic Perers.
La conversa es farà caminant entre el barri del Raval i el del Poble-sec.
Punt de sortida: Arts Santa Mònica
Entrada lliure sense inscripció prèvia.
 
Dissabte 5 de setembre, 13 h.
Aproximació a l’exposició a càrrec del filòleg aplicat Pau Vidal. En un format de visita guiada el filòleg ens proposa altres maneres d’interpretació del treball de l’artista.
Planta baixa
Entrada lliure. Aforament limitat.

imatge activitat
Activitat acollida
projecció TRANSLOCACIONS
VIDEOVAN. Ro Caminal
05.09.2015 / 22:00 h
Plaça Salvador Seguí, Raval.


Amb aquest projecte, l’artista pretén reflexionar sobre l’auto-representació i el cinema com a vehicle d’enunciació a partir d’una videoteca ambulant al Raval, programada per diverses entitats del barri: Raval Verd, l’AVV del Raval-La Taula del Raval, l’Espai de l’Immigrant i les Prostitutes Indignades. VIDEOVAN té com a objectius la mediació preventiva, l’establiment de dinàmiques interculturals a l’espai públic, el trencament d’estereotips sobre “els visitants”, el foment de la confrontació entre ser l’ún i “l’altre” al mateix temps. El projecte té un procés de treball que inclou la mediació i diàleg amb les entitats i grups, a partir de tallers, trobades i dispositius de comunicació. El projecte es realitza amb la col·laboració d’arxius OVNI.

Ro Caminal
és una artista visual l’obra de la qual gira a l’entorn de qüestions com la identitat col·lectiva i l’espai social com a lloc de l’experiència i l’esdevenir, com l’espai on la identitat es representa i es gestiona. En els últims temps, ha estat seleccionada en les residències SAC (2014) i a la convocatòria de Can Felipa (2013), així com la Biennal Guasch Coranty (2013) i el concurs El Contextador, al CA Tarragona (2013).Dates i programació
 
5 de setembre / 22:00h
Detroit Ville Sauvage, de Florent Tillon
, 2009 / Los Sures, d’Abu Ali, 2008. En relació a l’Associació de comerciants Raval Verd.
Le rêve est fini/ El sueño ha terminado. María Ruído. 2014. En relació a l’Espacio del Inmigrante.

___________________________

4 de juliol / 22:00h 
El batalett. Femmes de la Medina. Dalila Ennadre
. 2002. En relació a l’entitat Prostitutes Indignades;
La marca Barcelona
, de Sonia Trigo, 2006. En relació a l’Associació de veïns i veïnes Taula del Raval.

imatge activitat
Activitat exposició
projecció i debat TRANSLOCACIONS
Un día sin carteles de Luz Broto
09.09.2015 / 21:00 h
claustre

En el marc del projecte TRANSLOCACIONS, es faran dues projeccions de la pel·lícula “Un día sin carteles”, de Luz Broto, i debats posteriors amb Felip Martí-Jufresa i Joana Masó, el dia 23 de juliol, i amb Xavier Bassa i Mireia Sallarès, el dia 9 de setembre.

Un día sin carteles
és el resultat del projecte “Meterme donde no me llaman”. Meterme donde no me llaman va ser una acció que es va fer a la Seu Marcelo T. de Alvear de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de Buenos Aires. Una universitat pública amb un moviment estudiantil actiu organitzat en base assembleària i amb una forta tradició de militància política. La Facultat és plena de cartells fets a mà per les diferents agrupacions d’estudiants, per comunicar les seves idees i activitats, amb finalitats reivindicatives i/o electorals. La proposta de l’artista va consistir a treure per un dia els cartells i provocar un debat entre els estudiants sobre la gestió i significació d’aquest espai públic.


imatge activitat
Activitat exposició
projecte TRANSLOCACIONS
Presentació publicació ROULOTTE
09.09.2015 / 20:00 h
sala d'actes

Presentació de la Roulotte núm 11. elaborada en relació a les jornades internacionals TRANSLOCACIONS. Experiències artístiques, pràctiques temporals i context local.

A la presentació intervindran:
Martí Peran, Roulotte
Ramon Parramon, Idensitat
Manuel Guerrero/Jaume Reus, Arts Santa Mònica
Judit Carrera, a confirmar
Josep Bohigas, a confirmar

imatge activitat
Activitat exposició
visita i presentació TRANSLOCACIONS
09.09.2015 / 18:00 h
segona planta


18:00 h Visita guiada a l’exposició Translocacions

amb la participació de diversos artistes
________________________________________________

19:30 h presentació de la publicació BARRI(O)
Oberta a entitats i organitzacions del barri del Raval.
Amb la participació d'Itziar González, Consuelo Bautista i diverses persones vinculades al taller de Cartografía.

imatge activitat
Activitat exposició
Inauguració
En palabras de Jaime Gil de Biedma
09.09.2015 / 19:00 h
espai balcó


Dimecres 9 de setembre de 2015 a les 19 h, inauguració de l'exposició En palabras de Jaime Gil de Biedma

imatge activitat
Activitat en col·laboració
Cicle HAMACA a l'Arts Santa Mònica
El tram final d'Oscar Pérez
16.09.2015 / 19:00 h
claustre


El tram final és el retrat d'una comunitat paralitzada per la desocupació i lliurada al seu particular gran bouffe en un lloc, el delta del riu Ebre, on la terra desapareix any rere any, engolida pel mar. Un grup de fornits camperols construeixen amb les seves pròpies mans el recinte on familiars i amics es reuneixen cada estiu durant la festa major per celebrar sense restriccions els tiberis més profuses de la temporada. Un recorregut a través de l'últim tram del riu, un territori sumit en una crisi global econòmica, social i mediambiental, reflex d'una societat abandonada a l'excés que es devora a si mateixa .

El tram final d'Oscar Pérez |  58 ' 2014
Idioma : Català amb subtítols en espanyol
____________________________________

Oscar Pérez (Girona, 1973). Estudia cinema en el London College of Communication. En el 2001 s'instal·la a Barcelona, on realitza i produeix la major part de la seva obra documental. Imparteix classes magistrals i seminaris en el Màster en Documental Creatiu de la Universitat Autònoma de Barcelona i en el Màster de documental del ESCAC. En l'actualitat, és professor de documental de creació a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.

La majoria dels seus treballs s'exhibeixen en la televisió pública. Primer al programa Gran Angular de TVE per a Catalunya i, anys més tard, al Canal 33 de la Televisió de Catalunya en una sèrie de creació pròpia trucada ‘L’Hort de Getsemaní’. Paradoxalment, el seu llenguatge es troba molt allunyat dels cànons del mitjà televisiu. Construeix la narració únicament a través de plànols llargs i sostinguts i reemplaça el drama tradicional per una tensió permanent al llarg de la peça. No obstant això, la confiança en les persones a les quals filma es tradueix en un acostament despullat de retòrica i judicis morals que converteix la seva obra en un projecte radicalment popular.

El seu documental ‘El sastre’ (2007) guanya premis en una desena de festivals internacionals, entre ells el prestigiós Festival Internacional de Documental d'Amsterdam (IDFA) i el Silverdocs Documentary Festival (Washington, USA), i recorre més de 40 festivals a tot el món. A continuació, dirigeix ‘Ventrada’ (2008), un retrat descarnat d'un pastor paralític que s'estrena a competició en IDFA, i una peça per al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona que titula ‘If the camera blows up’ (2009) i que s'exhibeix en la secció Ici et Aullieurs del Festival Internacional de Cinema de Locarno, entre uns altres.
En 2011 dirigeix el seu primer llargmetratge documental ‘Hollywood Talkies’ al costat de Mia de Ribot, un treball de difícil classificació amb el qual fa un pas més a la trobada d'un llenguatge propi, abordant un passat llunyà a través del buit i de l'absència trobada en el present. La pel·lícula s'estrena a competició en la Mostra de Cinema de Venècia i en el Festival Internacional de Cinema de Gijón.

imatge activitat
Activitat en col·laboració
El meu clàssic
Josep Antoni Aguilar: Conferència "L'art narratiu de Ramon Muntaner"
17.09.2015 / 19:30 h
claustre


Aquest any commemorem els 750 anys del naixement de Ramon Muntaner. És per això que des de la Institució de les Lletres Catalanes hem volgut celebrar-ho convidant a Josep Antoni Aguilar, doctor de llengua i literatura catalanes a la Universitat Catòlica de València “Sant Vicent Màrtir” que centra la seva recerca en la historiografia catalana medieval, amb especial atenció a la Crònica de Ramon Muntaner. De fet, la seva edició anotada de la Crònica de Muntaner, guardonada amb el Premi “Ramon Aramon i Serra” del LXXX Cartell de Premis Sant Jordi de l'Institut d'Estudis Catalans (2011), ha estat editada a la col·lecció “Biblioteca Filològica” de l'IEC (2015).
 
Ramon Muntaner (1265-1336), guerrer i cronista que va servir diversos sobirans del casal de Barcelona, nascut a Peralada i ciutadà de València, fou un testimoni privilegiat dels fets esdevinguts a la Corona d'Aragó del seu temps. A la seva Crònica, sens dubte un dels exponents més notables de la historiografia europea medieval, va narrar les grans fites de l'expansió catalanoaragonesa entre els segles XIII i XIV, com ara les conquestes de Mallorca, València, Sicília i Sardenya o l'expedició de la Companyia Catalana a Bizanci. El relat de totes aquestes campanyes se'ns ofereix des d'un prisma marcadament providencialista i moralitzant, atès que Muntaner veu sempre la mà divina rere els triomfs del casal d'Aragó i presenta com un càstig del cel les desfetes dels seus enemics, d'acord amb una tesi que unifica tot el llibre: que Déu ajuda els bons i humils i castiga els malvats i superbs.


També en streaming a www.artssantamonica.cat

imatge activitat
Activitat pròpia
#EuropeCalls MEDIA - Desenvolupament de projectes audiovisuals
18.09.2015 / 09.45 h - 12.30 h
sala d'actes

El Departament de Cultura, a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals, manté una relació continuada amb empreses i professionals del sector cultural i fomenta la seva participació en projectes d’àmbit europeu, a partir de l’accelerador de projectes europeus adscrit a l’Àrea de mercats de l’ICEC. Les sessions #EuropeCalls són una de les eines de l’accelerador per acostar el coneixement dels ajuts europeus a les empreses culturals catalanes. Els subprogrames Cultura i MEDIA (ajuts a l’audiovisual) son àmpliament tractats en aquestes sessions in/formatives, així com d’altres programes on el sector cultural pot tenir possibilitats de ser beneficiari de l’ajut europeu.

En aquesta sessió, i aprofitant la propera publicació de la convocatòria MEDIA de suport al desenvolupament de projectes audiovisuals, s’explicaran les novetats d’enguany, la nova escala de punts pel seu atorgament i també consells i recomanacions per presentar la candidatura. Es comptarà amb la presència d’un estudi de cas.

imatge activitat
Activitat exposició
implic/Accions | Cristina Lucas . All about color
21 i 23.09 i, 3 i 24.10.2015

implic/Accions
El programa d’accions es mostra com a una oportunitat de relació amb la reflexió que alimenta la pràctica artística de Cristina Lucas.
 
Dilluns 21 de setembre, de 8 a 10 h.
Presentació del treball de Cristina Lucas a l’alumnat de l’assignatura Estudis de Performance per començar el laboratori de preparació d’una performance en el marc de la mostra.
Facultat de Belles Arts, UB (c. Adolf Florensa, 8. Barcelona).
 
Dimecres 23 de setembre, 19 h.
Conversa entre Montse Badia, crítica i comissària d’exposicions, i Cristina Lucas.
Seu de l’SCI Catalunya (c. del Carme, 95, baixos. Barcelona).
Activitat amb entrada lliure. Aforament limitat.
 
Dissabte 3 d’octubre, 13 h.
Aproximació a l’exposició a càrrec de la periodista i historiadora Sílvia Marimon. Amb un format de visita guiada ens proposa altres maneres d’interpretar el treball de l’artista.
Planta baixa
Activitat amb entrada lliure. Aforament limitat.
 
Dissabte 24 d’octubre, 12 h.
Perfomance Pantone -500 2007, a càrrec d’estudiants d’Estudis de Performance de la Facultat de Belles Arts.
planta baixa
Activitat amb entrada lliure. Aforament limitat.

imatge activitat
Activitat en col·laboració
Dilluns de poesia a l'Arts Santa Mònica
Kirmen Uribe presentat per Aitor Antuñano
21.09.2015 / 19:00 h
claustre


‘Tots tenim a dins un riu amagat a punt de desbordar-se’
Heus aquí un vers del primer poema de Mentrestant agafa’m la mà, primer i únic llibre de poemes de Kirmen Uribe. Autor de diverses obres de literatura per a nens i joves, novel·les i combinacions entre literatura i música, amb aquest llibre Kirmen va aconseguir un lloc entre els noms més importants de la literatura basca contemporània.
El llibre va gaudir d’una acollida calorosa entre els lectors i els crítics, tant al País Basc com a l’estranger, i ha estat traduït a uns quants
idiomes, entre ells el català, el castellà, el francès, l’anglès i el rus. A partir del llibre va sorgir un espectacle on es mesclaven la poesia i la música, amb la col·laboració de famosos músics bascos com ara Mikel Urdangarin.
Amb aquest vers Kirmen ens presenta les idees que acompanyaran el lector durant tota la lectura: són poemes que surten des de dins, que no volen allunyar-se de la terra, i que, sobretot, transmeten calma, calma perquè se sent impotent i accepta aquest sentiment, com recalcava Igor Estankona escrivint sobre el llibre. Una calma amb la qual “tot esdevé més creïble, més tendre, millor”.


Aitor Antuñano
Crític i traductorEl cicle "Dilluns de poesia a l’Arts Santa Mònica", obre un espai públic per donar a conèixer, amb regularitat al llarg de l’any, les veus més remarcables de la poesia catalana i internacional a Barcelona.

imatge activitat
Activitat en col·laboració
Inauguració
Cristina Lucas . All about color
22.09.2015 / 19:00H
planta baixa


El proper dimarts 22 de setembre de 2015, a les 19:00 h, inauguració de l'exposició All about colours de Cristina Lucas dins del cicle Trets enmig del concert.

imatge activitat
Activitat exposició
formació
Habilitats de comunicació: com presentar amb èxit
29.09.2015 / 09:00 h - 14:00 h
sala d'actes


Parlar no sempre és comunicar; parlar és transmetre una informació mentre que comunicar és, a més a més, persuadir. El taller busca desenvolupar les nostres habilitats de comunicació per fer presentacions més persuasives i amb més impacte.
 
Objectius 
Aprendre a dissenyar i a fer presentacions que impactin i arribin a la gent.
S’adreça als professionals de les empreses culturals que han de “vendre” projectes en qualsevol àmbit.

 
Les activitats del SDE van adreçades exclusivament als professionals de la creació i les empreses culturals / 100 places amb inscripció 

*si encara no ets membre del SDE registra’t aquí per poder accedir a les nostres activitats.

ARTS SANTA MÒNICA | Activitats